Waardebepaling bedrijf

Winstgevende ondernemingen met meer bezittingen dan schulden  vertegenwoordigen een waarde, maar de slogan: “Velen kennen de prijs, slechts weinigen de waarde”, geeft al aan dat de waardebepaling van een bedrijf geen simpele rekenregel is.

Hoe wordt de waarde van een onderneming berekend? 

Er zijn diverse manieren van waardebepaling. Een waardebepaling van een onderneming is subjectief en kan daarom leiden tot grote discussies: welke waarde vertegenwoordigt een onderneming die wordt aangekocht of verkocht? Wat is de waarde van het minderheidsbelang? Hoe moet de waarde worden bepaald bij conflictsituaties tussen aandeelhouders? Wat is de strategische (meer-)waarde?

De waarde van de onderneming is nog niet direct de verkoopprijs. Deze prijs is namelijk sterk afhankelijk van andere factoren, waaronder de condities op de markt (vraag en aanbod), de strategische meerwaarde van de onderneming voor de koper en de waarde die de bedrijfsnaam vertegenwoordigt. 

Waarom een waardebepaling laten uitvoeren? 

Bent u van plan om een bedrijf aan te kopen of juist te verkopen? In beide gevallen is de waardebepaling van het bedrijf essentieel voor het overnameproces. Niet alleen bij een bedrijfsovername is een goede waardebepaling belangrijk. Een waardebepaling kan bijvoorbeeld uitgevoerd worden bij: 

  • (Ver)kopen van een onderneming;
  • Echtscheidingen;
  • Familie- of aandeelhoudersconflicten;
  • Aantonen van waardegroei;
  • Uitvoeren van werknemersparticipatieregelingen.

De juiste waardebepaling van uw bedrijf

Bent u op zoek naar advies en een passende waardebepaling? Neem gerust contact met ons op. Onze financiële experts helpen u graag verder bij de waardebepaling of bedrijfsovername.

Heeft u nog vragen?

Ik help u graag verder. Neem vrijblijvend contact met mij op.

Mark Eenink
Directeur
[email protected]
0545-477 601
Ik help u graag verder