Begeleiding bij Management Buy-Out
Dienstenbreadcrumb pijl

Management Buy-Out


Bij een Management Buy Out (MBO) neemt een werknemer van de onderneming het bedrijf van de huidige eigenaar over. Een MBO is vaak een goede oplossing binnen bedrijven met gebrek aan opvolging vanuit de familiekring. Het is een goed alternatief voor de verkoop aan externe partijen, aangezien een MBO de huidige eigenaar vaak meer duidelijkheid geeft over de toekomst van de onderneming. Dit is dan ook het verschil met een Management Buy In (MBI), waarbij de koper van buiten de organisatie komt. 

Waarom een Management Buy Out

Vanuit de organisatie kunnen er verschillende motieven zijn waarom er wordt gekozen voor een MBO. Zo kan het zijn dat een organisatie diverse concernonderdelen wil afstoten om zich zo volledig te kunnen richten op de core-business van de organisatie.

Meestal wordt er echter aan een MBO gedacht wanneer de huidige eigenaar veel vertrouwen heeft in een werknemer, waardoor hij het gevoel heeft dat hij zijn bedrijf bij deze werknemer in goede handen achterlaat.  

Financiering van een Management Buy Out

Ook bij een Management Buy-Out is het hebben van een externe financier vaak essentieel voor het slagen van het bedrijfsovername-proces. De werknemer heeft jarenlang in loondienst gewerkt, waardoor er vaak maar beperkte eigen inbreng beschikbaar is.  

Aangezien een bancaire lening maar een deel van de financiering dekt, wordt vaak een gecombineerde financiering gezocht tussen bijvoorbeeld informal investors, familie en vrienden of een private equity partij. Daarnaast wordt er vaak een beroep gedaan op de huidige eigenaar die een deel van de koopsom financiert. Omdat de huidige eigenaar vertrouwen heeft in de overname door zijn werknemer, is er vaak meer financieringsbereidheid vanuit de huidige eigenaar.

Begeleiding bij een Management Buy Out

een MBO? Neem gerust contact met ons op! Onze specialisten kijken graag samen met u naar de mogelijkheden. Voor het proces van een Management Buy-Out heeft Taurus de juiste begeleiding voor u, om op deze manier succesvol een (deel van de) organisatie over te nemen.

Heeft u nog vragen?

Ik help u graag verder. Neem vrijblijvend contact met mij op.

Arjan Weernink
Directeur
[email protected]
0545-477 601
Ik help u graag verder