Begeleiding bij Management Buy-In
Dienstenbreadcrumb pijl

Management Buy-In


Een Management Buy In (MBI) is een bijzondere vorm van een bedrijf kopen. Een MBI-kandidaat wil de onderneming overnemen en vervolgens zelf ook de leiding nemen binnen de betreffende onderneming. Bij een MBI gaat het altijd om een ’particuliere’ koper van buiten de onderneming. Dit is dan ook direct het wezenlijke verschil met een Management Buy Out, waarbij de koper een werknemer van binnen de onderneming is.

Waarom een Management Buy In?

Een Management Buy In wordt vaak gedaan door managers die nog in loondienst zijn, maar graag de uitdaging willen aangaan van het zelf ondernemer zijn. Een bedrijf vanaf het begin opbouwen is een flinke taak. Daarom kan een MBI de perfecte manier zijn om een vliegende start te krijgen.

Voordeel van een MBI-kandidaat voor de verkopende partij is dat de nieuwe eigenaar zelf ‘met ziel en zaligheid’ in de onderneming zal gaan werken. Voor de huidige DGA betekent dit vaak een duidelijk beeld van de toekomst van het bedrijf.

Financiering van een Management Buy In

Cruciaal punt bij een MBI is veelal de financiering van de koopsom. Doordat de kandidaten vooraf veelal in loondienst hebben gewerkt, is er vaak een beperkte eigen inbreng beschikbaar. MBI kandidaten moeten dan ook vaak met behulp van een externe financier een onderneming overnemen. Banken brengen maximaal 65 tot 70% van de financiering in. Daarom kent een Management Buy In vaak een gecombineerde financiering door:

  • Bancaire lening (max. 65 tot 70%);
  • Private equity partij;
  • Informal investor;
  • Familie en vrienden;
  • Oud eigenaar van het bedrijf;
  • (Beperkte) eigen inbreng.

De gehele financiering, inclusief rente en aflossing, moet bij een Management Buy In binnen vijf jaar terug te betalen zijn uit de beschikbare vrije kasstromen.

Begeleiding bij een Management Buy In

Taurus heeft jarenlange ervaring in huis om dit Management Buy In proces juist te begeleiden. Hierbij wordt niet enkel begeleid in het zoeken naar de juiste over te nemen onderneming, maar ook naar de juiste externe financier(s) met de meest gunstige voorwaarden.

Heeft u nog vragen?

Ik help u graag verder. Neem vrijblijvend contact met mij op.

Arjan Weernink
Directeur
[email protected]
0545-477 601
Ik help u graag verder