Soorten bedrijfsovernames
Dienstenbreadcrumb pijl

Soorten bedrijfsovernames


Er kunnen verschillende redenen zijn voor een bedrijfsovername. Deze verschillende redenen brengen ook altijd andere aandachtspunten mee en vereisen een andere expertise. Daarom is een juiste begeleiding bij het overnameproces ontzettend belangrijk.

Bedrijfsovername binnen de familie

In dit geval wordt het bedrijf vaak overgedragen van bijvoorbeeld vader op zoon of dochter. Echter bij een bedrijfsovername binnen de familie spelen andere aspecten een rol. Zakelijk en privé is op dat moment namelijk moeilijker te scheiden. Zo komt hier meer emotie bij kijken en zal bij overname niet de hoofdprijs worden verlangd.

Toch is het belangrijk om het zakelijk te houden en de overnameprijs objectief te beoordelen. Niemand zit namelijk te wachten op familieruzies door onduidelijke afspraken of verkeerde verwachtingen van elkaar. Het inschakelen van een externe adviseur is daarin de oplossing. Een adviseur kan namelijk op onafhankelijke wijze kritisch kijken naar de waarde van de onderneming en naar het overnameproces. Zo ontstaat de beste deal voor alle betrokken partijen.

Als manager in loondienst het bedrijf overnemen

Is er in de familie van de huidige eigenaar gebrek aan opvolging? Of heeft u zelf als manager ambities om de onderneming van uw huidige werkgever over te nemen? Dan is Management Buy-Out (MBO) een goede oplossing. Voor de huidige eigenaar geeft dit vaak meer duidelijkheid over de toekomst van het bedrijf. Bovendien weet de koper al het nodige over het bedrijf. Aangezien de overnamekandidaat vaak nog beperkt eigen kapitaal heeft opgebouwd, is een externe financier voor de bedrijfsfinanciering vaak nodig. Taurus zoekt tijdens het MBO traject financiers die  passen bij de wensen van koper.

Uw huidige bedrijf laten groeien

Grote concerns als Google en Apple staan hier natuurlijk bekend om; het overnemen van een concurrent. Het doel hiervan is bijvoorbeeld om meer marktaandeel te veroveren, meer expertise in huis te halen of het assortiment op slimme manier te verbreden. Dit soort bedrijfsovernames zijn zeer strategisch van aard. Voor de verkoper kan een dergelijk traject een aanzienlijke strategische premie opleveren.

Een vliegende start als ondernemer

Als startende ondernemer kunt u er ook voor kiezen om een bestaand bedrijf over te nemen. Dit heet ook wel een Management Buy-In. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een bedrijfsovername grotere overlevingskansen biedt dan een nieuw bedrijf starten. Met een bestaand klantenbestand, inkomen, aanwezige kennis en expertise en opgebouwde naamsbekendheid, kunt u een vliegende start maken.

Een bedrijfsovername als slimme investering

Waar een bedrijfsovername binnen de familie juist meer emotie kent, is een bedrijfsovername als investering heel zakelijk. De bedrijfsovername wordt dan puur gezien als investering waarop bij een latere verkoop een goed rendement bereikt kan worden. Taurus kan u leiden naar specifieke overnamekandidaten en/of private equity partijen die een focus hebben op uw branche.

Begeleiding bij een bedrijfsovername

Het succes van een bedrijfsovername valt of staat met de juiste begeleiding. Taurus biedt als bedrijfsovername specialist ondernemingen de mogelijkheid om uitgangspunten te toetsen en het realiteitsgehalte te bespreken met ervaren adviseurs. Neem gerust contact met ons op. We bespreken graag samen de mogelijkheden.

Heeft u nog vragen?

Ik help u graag verder. Neem vrijblijvend contact met mij op.

Hans Goorhuis
Directeur
[email protected]
0545-477 601
Ik help u graag verder